Een baan als operator

Overzicht

Op zoek naar een unieke positie op de banenmarkt? Word operator!

In de regio’s Amersfoort, Apeldoorn en Harderwijk staan tientallen vacatures open voor operators. Veel bedrijven zijn op zoek naar goed personeel. Dit betekent dat jij als operator een unieke positie hebt op de banenmarkt. Er is heel veel vraag naar verschillende soorten operators. Ben jij benieuwd naar wat deze functie precies inhoudt en hoe je operator wordt? Wij vertellen je er in dit artikel alles over.

 

Wat is een operator precies?

Een operator is werkzaam in de procestechniek. Procestechniek is het omzetten van grondstoffen naar een eindproduct. In een fabriek wordt stap voor stap van een of meerdere grondstoffen een product gemaakt. Dit noemen we een proces, vandaar de naam procestechniek. Bijna alles om ons heen is gemaakt door procestechniek: frisdrank, telefoons, benzine, koekjes, boeken, kaas, glas, bier en ga zo maar door. Een leven zonder procestechniek is ondenkbaar! In de procestechniek werken verschillende operators. Als operator ben je de mens achter de machine. Al is de productie tegenwoordig voor een groot deel geautomatiseerd, zonder jou als operator staat het proces stil.

 

Wat doe je als operator?

Er zijn heel veel verschillende soorten operators. Enkele voorbeelden zijn: procesoperator, machine operator, afvuloperator, lijnoperator en operator extrusie. Elke operator is een belangrijke schakel in het productieproces. Dit betekent dat je veel verantwoordelijkheid hebt. Wat je precies moet doen hangt af van de functie, maar over het algemeen bedien je als operator de machines en controleer je het productieproces. Je bewaakt ook de kwaliteit van de producten. Zie je dat er iets niet goed loopt? Dan kijk je of je dat kan verbeteren. Het uitvoeren van kleine reparaties of onderhoud is voor jou ook geen probleem. En natuurlijk is het ook belangrijk dat je je houdt aan alle veiligheidsvoorschriften.

 

Wat zijn de voordelen van werken als operator?

 • Doorgroeimogelijkheden
  Als operator heb je heel veel doorgroeimogelijkheden. Je kunt verantwoordelijk worden voor steeds meer en steeds ingewikkeldere machines. En je kan zelfs opklimmen naar ploegleider. Als je ambitieus bent, zijn er genoeg kansen.
   
 • Genoeg banen
  Heel veel bedrijven zijn op zoek naar goede operators en dit blijft voorlopig ook nog wel zo. Je kunt dus heel makkelijk een nieuwe baan vinden.
   
 • Extra geld verdienen in ploegendiensten
  Operators werken vaak in ploegendiensten. Dit betekent dat je een leuke toeslag krijgt op je salaris. Wie wil dat nou niet?

 

Hoe word je procesoperator?

Er zijn verschillende mbo-opleidingen waarmee je operator kunt worden, zoals de opleiding Procesoperator A en de opleiding Mechanisch operator A. Je kunt deze opleidingen volgen na je vmbo. Daarnaast zul je de afkorting VAPRO vaak tegenkomen bij de functie-eisen in vacatures. Dit is een brancheopleiding die specifiek is gericht op een baan als operator. Er zijn verschillende VAPRO-vakopleidingen, zoals VAPRO basisoperator, VAPRO A en VAPRO B. Alle opleidingen zijn voor het grootste deel praktijkgericht. Met een VAPRO-diploma kun je aantonen dat jij beschikt over voldoende technische kennis voor het uitvoeren van je werkzaamheden als operator.

 

Werken via Kei Uitzendbureau

Kei Uitzendbureau is gespecialiseerd in operators. Wij hebben een grote database van beschikbare kandidaten en we hebben veel kennis van de lokale markt. Ben je op zoek naar een nieuwe of andere baan? Laat het ons weten en we gaan gericht voor je op zoek naar jouw droombaan.

Ben je als werkgever op zoek naar goed personeel? Wij hebben vast wel iemand in ons bestand die precies voldoet aan de functie-eisen. Wij brengen kandidaat en werkgever graag bij elkaar!

WhatsApp: 033 - 711 0600