TOFA-regeling

Overzicht

Nu ook tegemoetkoming voor flexwerkers

Veel mensen zijn tijdens de coronacrisis hun baan verloren. Dit geldt ook voor veel uitzendkrachten. Zij konden minder uren werken of soms hield het werk zelfs helemaal op. De overheid heeft veel geld uitgetrokken om bedrijven en zzp’ers te helpen. Nu komt er ook een regeling voor flexwerkers: de Tijdelijke Overbruggingsregeling voor Flexibele Arbeidskrachten (TOFA). Deze regeling is voor mensen met een flexibel contract die geen uitkering kunnen krijgen.

De regeling wordt uitgevoerd door het UWV. Om in aanmerking te komen voor deze regeling moet je wel voldoen aan een aantal voorwaarden:

  • Je was op 1 april 18 jaar of ouder, maar niet ouder dan de AOW-leeftijd.
  • Je hebt in februari minimaal € 400 verdiend.
  • Je hebt in maart minimaal € 1 verdiend.
  • Je hebt in april niet meer dan € 550 verdiend.
  • Je hebt in april minder dan de helft van februari verdiend.
  • Je hebt in april geen uitkering gekregen, zoals WW, bijstand of ziektewet.
  • Je hebt het geld van deze regeling nodig voor je levensonderhoud, omdat je door de coronacrisis geen inkomsten had.

Loon

Voor deze regeling wordt gerekend met het sv-loon. Dat zijn alle inkomsten waarover je belastingen en sociale verzekeringspremies betaalt. Dus dat is je brutoloon plus bijvoorbeeld vakantiegeld, ploegentoeslag en eindejaarsuitkering. Studiefinanciering telt niet mee. Op de website van het UWV staat precies uitgelegd wat het sv-loon is.

Bedrag

Als je voldoet aan alle voorwaarden en de aanvraag hebt ingediend, krijg je € 1.650 bruto. Dat is € 550 per maand voor maart, april en mei. Het bedrag wordt in 1 keer uitbetaald. Dit geld telt mee voor je bruto jaarinkomen en heeft dus invloed op eventuele toeslagen die je krijgt.

Als je de aanvraag hebt ingediend, krijg je binnen 4 weken antwoord van het UWV. Als je inderdaad recht hebt op het geld, wordt het binnen 10 dagen naar je overgemaakt.

Stel ...

… je bent een operator van 23 jaar en je werkt als uitzendkracht voor een groot metaalbedrijf. Je hebt in februari € 600 verdiend. Er was nog geen lockdown, dus je kon nog gewoon werken. Half maart kwamen de coronamaatregelen. Vanaf toen was er geen werk meer voor je. In maart heb je daarom nog maar € 200 verdiend. En in april zelfs helemaal niets. Dat is dus minder dan de helft van de € 600 die je in februari verdiend hebt. Je kon ook geen uitkering aanvragen. Daarom kon je maar met moeite je huur en je boodschappen betalen.
Grote kans dat je valt onder de nieuwe TOFA-regeling en alsnog recht hebt op een tegemoetkoming. Op de website van het UWV kun je kijken of je voldoet aan alle voorwaarden van deze regeling.

Aanvragen

Op dit moment kun je de TOFA nog niet aanvragen. Dit kan waarschijnlijk pas vanaf 22 juni. Je hebt dan 3 weken de tijd om je aanvraag in te dienen. Op 19 juni wordt bekend of je de aanvraag inderdaad vanaf 22 juni kan indienen.

Sommige details van de Tijdelijke Overbruggingsregeling voor Flexibele Arbeidskrachten (TOFA) zijn in dit artikel weggelaten. Kijk daarom altijd voor de volledige informatie op de website van het UWV.

WhatsApp: 033 - 711 0600