Thuiswerken, wie betaalt de kopjes koffie?

Overzicht

Kopjes koffie

Wie betaalt de kopjes koffie?

Sinds de uitbraak van het coronavirus zijn veel mensen thuis gaan werken. Zowel de werkgever als werknemer zien grote voordelen van het thuiswerken en de verwachting is dat dit in de toekomst ook door zal gaan.

Uit onderzoek van het NIBUD blijkt dat ruim 80% van de werknemers maximaal 3 dagen op kantoor wil werken. Grote voordelen zijn: minder reistijd, meer vrijheid om zelf je tijd in te delen, vaak betere concentratie en niet continu gestoord worden door collega’s.

De laatste tijd klinkt de roep om een thuiswerkvergoeding steeds luider.
Het NIBUD heeft uitgerekend dat het thuiswerken gemiddeld zo’n 2 euro per dag kost. Deze kosten bestaan onder andere uit elektriciteit, water- en gasverbruik, koffie/thee, wc-papier en afschrijvingskosten van een bureau en stoel.

Het NIBUD adviseert werknemers om in gesprek te gaan met hun baas over de mogelijkheid om deze extra kosten vergoed te krijgen. Er zijn ook al bedrijven die ermee bezig zijn geweest. Sommige bedrijven keren bijvoorbeeld een vast bedrag per maand aan onkostenvergoeding uit. Dit bedrag mag men vrij besteden. Een aantal bedrijven heeft een bedrag uitgekeerd aan werknemers om hun thuiswerkplek te verbeteren. Bijvoorbeeld voor het kopen van een betere bureaustoel.

Er kleeft echter één nadeel aan deze vergoeding. Het moet als brutobedrag worden uitgekeerd aan medewerkers en hierop moet natuurlijk nog de loonheffing ingehouden worden. Dit zou wel ondervangen kunnen worden als de thuiswerkplek fiscaal kan worden aangemerkt als een officiële werkplek. De thuiswerkvergoeding valt dan onder bedrijfskosten.

Volgens het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid geeft 45% van alle thuiswerkers aan door te willen met thuiswerken, ook na de coronacrisis. Thuiswerkvergoeding zal dan zeker een groter punt op de agenda worden!

Wat vinden onze lezers hiervan?

Wat vind jij hiervan
 
 
 
 
pollcode.com free polls
WhatsApp: 033 - 711 0600