Tips voor je cv

Overzicht

Tips voor het maken van je cv

Als je gaat solliciteren, dan wordt er vaak gevraagd om een cv. Dit staat voor curriculum vitae. In je cv staat een overzicht van je werkervaring en je diploma’s, maar het laat ook zien wie je bent, zodat je toekomstige werkgever gelijk kan zien of je bij het bedrijf past, wat je kan en wat je al gedaan hebt.

Een cv bestaat uit verschillende onderdelen. Je begint vaak met je persoonlijke details en een kort profiel. Andere onderdelen zijn een overzicht van je vorige baantjes, een overzicht van je opleidingen en een overzicht van je competenties, zoals softwareskills of talenkennis. Je kunt ook een goede foto van jezelf toevoegen, maar zorg er wel voor dat deze er professioneel uitziet. Geen vakantiekiekjes dus!

Tips voor het maken van je cv

Persoonlijke details

Hierin zet je kort jouw persoonlijke gegevens. Gegevens die niet mogen ontbreken, zijn:

  • Voor- en achternaam
  • Adresgegevens
  • E-mailadres en telefoonnummer
  • Geboortedatum en geboorteplaats
  • Nationaliteit
  • Burgerlijke staat

 

Profiel

Vertel kort iets over jezelf en wat je sterke eigenschappen zijn. Pas dit aan de vacature aan, zodat je profiel goed aansluit op wat ze vragen. Vaak staan er in de vacature namelijk gewenste eigenschappen of competenties genoemd. Hier kun je natuurlijk gebruik van maken. Gebruik wel zoveel mogelijk je eigen woorden. Geef ook een voorbeeld waaruit blijkt dat jij deze eigenschap hebt. Zo kan het bedrijf zien wie jij bent en of je bij het bedrijf zou passen. Maak het niet te lang. 3-5 zinnen zijn voldoende.

 

Werkervaring

Zet het overzicht van je werkervaring in omgekeerde volgorde. Begin altijd met je meest recente werkgever. Dit is het meest relevant en daarom staat het bovenaan. Dat je vroeger vakkenvuller bent geweest, is minder interessant voor de werkgever dan het feit dat je al 3 jaar in een soortgelijke functie werkt.

Noem de naam van het bedrijf, de plaats waar je gewerkt hebt en de functietitel die je daar had. Vertel wat je belangrijkste werkzaamheden waren in die functie, wat je geleerd hebt, of wat je hebt bijgedragen.

 

Opleidingen

Ook je opleidingen staan in omgekeerde volgorde, zodat de meest recente bovenaan staat. Ben je aan een opleiding begonnen, maar heb je deze niet afgemaakt? Zet dit er dan bij. Heb je je diploma gehaald met hele goede cijfers? Dan is dit ook goed om erbij te zetten.

 

Competenties

Schrijf onder dit kopje wat voor vaardigheden je allemaal hebt. Heb je in je vorige functies gewerkt met bepaalde softwareprogramma’s? Geef dan aan hoe goed je deze beheerst en op welke manier je hiermee gewerkt hebt.

Spreek je een vreemde taal? Geef dan aan hoe goed je deze taal beheerst, zowel mondeling als schriftelijk.

Andere dingen die je kunt vertellen in een cv zijn vrijwilligersfuncties en hobby’s. Zorg wel dat alles relevant is voor de vacature waar jij op solliciteert.

 

Vormgeving

Gebruik een mooie lay-out. In Word kun je bijvoorbeeld allerlei sjablonen vinden die je alleen nog maar hoeft te vullen met jouw gegevens. Zo ziet het er gelijk professioneel uit.

Een toekomstig werkgever neemt vaak niet heel lang de tijd om je cv helemaal door te lezen. Zorg daarom voor overzicht, zodat de belangrijkste dingen direct opvallen. Dit doe je bijvoorbeeld door het toevoegen van tussenkopjes. Zorg dat je functietitels dikgedrukt staan. Zo vallen ze goed op.

Maak het niet te lang. 1 of 2 pagina’s is genoeg. Heb je te veel tekst? Kies dan voor de belangrijkste dingen die relevant zijn voor de vacature waarop je nu solliciteert en verwijder de rest.

 

Een paar laatste tips

Laat je cv door iemand anders lezen. Vraag of alles duidelijk is. Zijn er nog dingen onduidelijk? Verbeter deze dan of geef meer uitleg. Iemand die jou goed kent, kan jou misschien ook helpen met je profielschets. Niet iedereen vindt het makkelijk om iets over zichzelf te vertellen.

Zorg dat er geen spelfouten in je cv staan. Tekstverwerkers zoals Word hebben allemaal een ingebouwde spellingscontrole.

Verstuur je cv altijd als pdf-bestand. Dan kan er niks veranderen in de opmaak en ziet het er altijd uit zoals jij bedoeld had. Je maakt van een Word-bestand een pdf-bestand door te kiezen voor ‘Opslaan als’ en het bestand vervolgens op te slaan als pdf. Zorg ervoor dat in ieder geval je naam in de bestandsnaam staat. De functienaam van de vacature is ook handig om toe te voegen.

 

Met zo’n mooi cv word je vast binnenkort uitgenodigd voor een gesprek. Zou je jouw cv eens willen laten lezen door een van onze intercedenten? Dat kan! Meld je aan voor een cursus cv maken. Wil je weten hoe je je goed voorbereidt op een sollicitatiegesprek? Wij hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

WhatsApp: 033 - 711 0600